Het zal je maar overkomen: een inbraak in je huis. ‘s Nachts hoor je opeens de deur opengaan of je komt thuis na een lange dag werken en komt er achter dat je niet de enige bent. Je wilt er liever niet aan denken, maar toch is het verstandig om je goed voor te bereiden. Jouw prachtige interieur moet goed beschermd worden, toch? Maar hoe maak je je huis inbraakbestendig? Met deze tips gaat dat sowieso lukken.

Ramen en deuren

Ramen en deuren zijn de meest zwakke plekken in huis. Hoe logisch het ook klinkt, je vergeet snel dat je slaapkamerraam op de eerste verdieping nog openstaat. Sluit altijd alle ramen en deuren als je van huis gaat. Kijk daarnaast ook naar de scharnieren van de ramen en deuren. Als je de pennen er eenvoudig uit kunt tikken, dan kan de inbreker dat ook. Vervang deze scharnieren dan door inbraakwerende scharnieren, op die manier kan het raam of de deur er alleen uit getild worden. Denk bij het beveiligen van ramen en deuren ook aan veiligheidssloten, een beveiligingsstrip, een kierstandhouder en bijzetslot. Hierdoor wordt het inbrekers een stuk moeilijker gemaakt.

Inbraakalarm

Een inbraaksysteem is een elektronische veiligheidssysteem dat ongewenste indringers waarneemt en dan een signaal afgeeft naar een smartphone of tablet. Denk hierbij aan een stil alarm of een alarm op locatie. Een bewegingsmelder is daar een goed voorbeeld van. Deze registreert elke beweging met een sensor. Let op! Heb je huisdieren in huis? Dan moet je bewegingsmelder goed afgesteld zijn, anders krijg je namelijk melding van je huisdier in plaats van een inbreker.

Buurtpreventie

Sla samen met je buren en de politie handen ineen om de buurt veiliger te maken. Buurtpreventie is bedoeld om ogen en oren open te houden voor eigen belang en die van je directe omgeving. Bijzondere situaties of vreemde personen kunnen doorgegeven worden aan de juiste instantie. De WhatsApp buurtpreventie is de meest gebruikte vorm van buurtpreventie. Er bestaan ook stickers die je op je raam of deur plakt waarmee je de inbrekers kunt informeren over de WhatsApp groep.

Lichtsensor

Je kent het wel. Je loopt bij iemand langs de voordeur en het licht springt aan. Soms schrik je hier wel een beetje van. Dit effect heeft het ook op inbrekers. Ze worden afgeschrikt waardoor ze jouw huis overslaan. Daarnaast staan inbrekers niet graag in de spotlight, voorbijgangers kunnen ze zo namelijk beter zien. Met een simpele bewegingssensor voor het licht bij je voordeur kun je de inbrekers dus weg houden van jouw woning.