De Olijfwilg en de olijfboom, wat hebben ze met elkaar gemeen? Om eerlijk te zijn vrij weinig, behalve natuurlijk de naam. De struiken zijn niet eens familie van elkaar. Aan de olijfboom groeien olijven, waarvan vaak olijfolie wordt gemaakt. Ook worden olijven vaak los gegeten als lekkernij. Het is eens struik die voornamelijk rond de Middellandse Zee groeit en het alleen goed doet in een warm klimaat. Hoe zit dat met de Olijfwilg?

De Olijfwilg

De Olijfwilg is een heel ander type plant. Deze struik is in tegenstelling tot de olijfboom wél geschikt voor het Nederlandse klimaat. Vaak wordt de struik gebruikt als haagplant of als solitaire plant in de tuin. Wanneer je overweegt om een Olijfwilg te planten, is het goed om te weten dat je er geen volledig dichte haag mee creëert. Wil je een haag vormen die niet per se zichtdicht hoeft te zijn? Dan is de Olijfwilg een interessante keuze.

Kenmerken van de Olijfwilg

De Olijfwilg is te herkennen aan zijn langwerpige grijsgroene bladeren. Zowel in de zomer als in de winter blijven deze bladeren mooi groen. Het is namelijk een wintergroene plant. Snoei je de plant niet? Dan verschijnen er aan het begin van de herfst kleine witte bloemetjes aan de takken. Dit geeft je tuin tijdens het najaar een speelse uitstraling. Goed om te weten: de Olijfwilg geeft alleen bloemetjes als je de struik niet snoeit. Wil je geen bloemetjes in het najaar? Dan kun je de struik eens of tweemaal per jaar snoeien. Het beste doe je dit in april of september. 

Geurende bloemetjes

Hierboven las je al dat er aan het begin van de herfst kleine witte bloemetjes aan de struik verschijnen. Maar dat is nog niet alles! De bloemetjes die in het begin van de herfst aan de Olijfwilg verschijnen hebben een heerlijke geur. Zo geniet je niet alleen van een leuke uitstraling, maar ook van een heerlijke geur. 

Het onderhoud van de struik

Wanneer je een Olijfwilg in de tuin hebt, moet je natuurlijk wel weten hoe je deze moet verzorgen. Het liefst staat de struik op een zonnige plek in de tuin, op een redelijk droge grond. In de halfschaduw doet hij het ook prima. Het enige nadeel is dat de struik dan minder uitbundig bloeit. In principe heeft de Olijfwilg niet veel onderhoud nodig. Het is vaak voldoende om de struik eens per jaar te snoeien. Tussendoor kun je deze eventueel bijknippen, maar over het algemeen is dit niet nodig. De beste periode om de struik te snoeien is in de maand juli. Voor een strakke haag kun je de plant eventueel nog een keer in het najaar snoeien. 
Bron: Haag-Heg